Ugrás a fő tartalomra

Tájékoztatás - Kerepes Nikkel szint

2024-06-12 12:00

Tisztelt kerepesi Felhasználók!

 

 

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2024. június 11. (14:45) kézhez kapott, 2024. május 13. napján a DPMV Zrt. megbízásából külsős akkreditált labor által végzett ivóvízminőségvizsgálati eredmények alapján a kerepesi, Babaliget Bölcsődében (Kerepes, Alföldi út 58.) az ivóvíz nikkel tartalma (35 µg/l) meghaladta az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 5/2023. (I. 12.) Korm. rendelet szerinti határértéket (20 µg/l).

 

Az eredményekről haladéktalanul tájékoztatást kapott Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya (Népegészségügyi Hatóság), valamint Kerepes Város polgármestere és az érintett Bölcsőde intézményvezetője is.

 

Tekintettel arra, hogy határérték túllépés történt, így a szolgáltatott víz nem minősül ivóvíznek, ezért határozatlan időre kértük a vízfogyasztás mellőzését és egyúttal vízosztást biztosítunk az intézmény területén elhelyezett lajtoskocsiból az intézményben lévők részére.

 

 

Az eset kapcsán az alábbi részletes tájékoztatást adjuk.

 

Társaságunk a Népegészségügyi Hatóság által jóváhagyott ütemterv szerint – külsős akkreditált labor bevonásával – rendszeres ivóvízvizsgálatokat végeztet az ellátási területén. A 2024. május 13. napján a Babaliget Bölcsődében végzett vizsgálat is ilyen ellenőrzés volt. A laboreredmények szerint a vizsgált víz nikkel tartalma (35 µg/l) meghaladta az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 5/2023. (I. 12.) Korm. rendelet szerinti határértéket (20 µg/l), azaz a szolgáltatott víz nem minősül ivóvíznek.

 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ 2023. évi módszertani útmutatója szerint(1) a nikkel komponens fém szerelvényekből (rozsdamentes acélok, krómozott csaptelepek nikkel alaprétege, stb.) történő kioldódás következtében jelenhet meg a csapvízben.

A túllépés kapcsán szükséges beavatkozás, intézkedések tekintetében a módszertani útmutató az alábbiakat javasolja: „Határérték feletti mennyiségét egy fogyasztói ponton jellemzően a csaptelep nem megfelelősége okozza. A beépített szerkezeti anyagok felülvizsgálata, cseréje szükséges. Fontos a lakosság tájékoztatása az épületen belüli vízhálózat esetén a saját felelősségéről, valamint, hogy a bevitel tudatos fogyasztói magatartással, helyes vízfogyasztási szokásokkal (ivás és ételkészítés céljából a hideg víz fogyasztása, a csapok kifolyatása fogyasztás előtt, stb.) jelentősen csökkenthető”.

 

Az intézményvezető tájékoztatása alapján a közelmúltban több csapot is lecseréltek a bölcsődében. Jelenleg csak feltételezni tudjuk, hogy a kimutatott nikkel tartalom forrása az új csapokra vezethető vissza, azaz lokális – belső hálózati problémáról – van szó. Ennek igazolására 2024. június 12. napján kontroll vizsgálatot végeztettünk, mely során mintavétel történt a Bölcsődében, a Polgármesteri Hivatalban és a Széchenyi István Általános Iskolában is. Továbbá megkereséssel éltünk a Bölcsőde intézményvezetője felé a beépített csapok kapcsán (típus, anyag, stb.).

 

A soron kívüli minták eredményei legkorábban csütörtök délután (2024.06.13.) várhatóak, melyről természetesen tájékoztatást fogunk adni.

 

Mindaddig, amíg akkreditált laborvizsgálati eredményekkel nem igazolható a szolgáltatott ivóvíz megfelelőssége, a vízosztást fenntartjuk a Bölcsődében.

 

 

Gyál, 2024. június 12.

 

(1) Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ - Módszertani útmutató az ivóvízből vizsgálandó paraméterek értékeléséhez és az ivóvízminőség-javító intézkedések meghatározásához 2023. - https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/1703/Mo%CC%81dszertani%20u%CC%81tmutato%CC%81%20iv.min.jav.%20beav.-2.%20kiad%C3%A1s%202023_v%C3%A9gl.pdf

 

Letölthető PDF vízosztás tájékoztató

Letölthető (HIVO) PDF