Ugrás a fő tartalomra

Gyál Város vízvezeték gerinchálózatának hydrogéles mosatása - 2023.09.06-07

2023-09-04 08:39

 

Gyál Város vízvezeték gerinchálózatának hydrogéles mosatása.

 
A DPMV Zrt. és Gyál Város Önkormányzata közösen a 2022. évi előkészítő munkálatokat követően a 2023. évben folytatja a települési vízhálózat ún. "hydrogéles eljárással" történő tisztítását.


A településen belüli munkálatokat 2023. szeptember 6-án és 7-én, mindkét napon 08:00-16:00 között folytatjuk.


A csatolt képeken láthatóak a várható mosatások helyszínei (piros vonal és piros sraffozás). Vízhiányra csak a megjelölt területeket lehet számítani, de lokális vízhiány vagy nyomásingadozás előfordulhat a település más
pontján is. Az érintett felhasználókat szórólappal is értesítjük a munkavégzésről és a teendőkről.

A mechanikus tisztítás során a kiszakaszolt vezetékekbe "hydrogél vonatot" juttatnak, amit víznyomás segítségével visznek keresztül a csöveken. A  technológia alkalmazásával a csőfalakon lerakodott részecskék teljes mértékben eltávolíthatóak. A hydrogél vonat három szakaszból épül fel, így egyetlen munkafolyamat során képes mechanikai tisztításra, a szennyeződések önmagába oldására és fertőtlenítésre is.

A mosatások során az érintett utcákban szünetelni fog a közműves ivóvízellátás, de lokális vízhiány előfordulhat a környező utcákban is.

A munkálatok végeztével előfordulhat, hogy az időszakosan megváltozott folyási irány, ill. nyomásingadozás ideiglenesen esztétikai elváltozást okozhat más településrészeken is a szolgáltatott ivóvízben.

A munkálatok idejére a felhasználási helyeken a vízmérő aknákban a VÍZMÉRŐ ELŐTTI főelzáró csapot el kell zárni annak érdekében, hogy a gél ne juthasson a belső hálózatba (ez a felhívás a folytonos vonallal jelölt szakaszokra vonatkozik)!

A "hydrogél" összetevői az egészségre nem ártalmasak, minden szükséges engedéllyel rendelkezik, ellenben a belső rendszerbe kerülve a csőfalról származó anyagokkal együttesen okozhat meghibásodásokat.

A háztartási eszközök (mosógép, vízmelegítő, stb.) védelme érdekében célszerű ezeket külön kizárni a vízellátásból a munkálatok idejére, és a visszanyitást az egyéb vízvételi helyeken (kerti csap, kézmosó, mosogató,
WC) elkezdeni és kipróbálni. A nagyobb szemcseméretek miatt érdemes a csaptelepekről eltávolítani a perlátorokat a kiengedés előtt.

Amennyiben a vízminőség megfelelő csak azt követően érdemes a háztartási eszközök visszakapcsolása a vízellátásba.

Minden egyes szakasz mosása után haladéktalanul megkezdjük a hálózat tűzcsapokon keresztül történő átöblítését. Ezzel a módszerrel azonban a bekötővezetékekben és a házi vízhálózatban megjelenő elszíneződést okozó anyagokat nem lehet eltávolítani az, kizárólag a felhasználó által történő vízfolyatással távolítható el.

Amennyiben egy-két perc után nem tapasztalható változás kérjük a vízfolyatás szüneteltetését, ez esetben ugyanis még a törzshálózat sem tudott még letisztulni.

Amennyiben hosszabb időtartam után sem tapasztalható javulás kérjük, jelezzék azt a diszpécser szolgálatunknál a +36 29/340-010 vagy a +36 70/682-7546 telefonszámon.

A további munkavégzések helyszíneit és időpontjait mindig az adott munkavégzés előtt publikáljuk a fogyasztók felé.

Megértésüket és szíves türelmüket előre is köszönjük!

Letölthető szórólap /pdf/

Letölthető szórólap /pdf/