Ugrás a fő tartalomra

Dél-Pesti-Vasi Vízőrzők tanulmányi verseny 3

2022-10-25 12:00

Felhívás „Dél – Pesti – Vasi Vízőrzők 3.0” tanulmányi versenyre

 

Előzmények

A Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság, konzorciumi partnerségben a Magyar Víziközmű Szövetséggel és a VASIVÍZ Vas Megyei Víz- és Csatornamű Zrt– vel sikeres pályázatot nyújtott be a KEHOP-2.1.7 „A víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálás” kódszámú és című pályázati felhívásra, melynek keretében 107 970 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A támogatást nyert projekt kódszáma és címe: KEHOP-2.1.7-19-2019-00017-„Környezetvédelem és fenntarthatóság a víziközmű szolgáltatók életében a klímaváltozás árnyékában”.

A projekt célja, hogy a minőségi víz- és víziközmű-szolgáltatás, csapadékvíz-gazdálkodás megvalósítása és fenntartása érdekében különböző tevékenységeken keresztül felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy mit tehetnek egyénileg is azért, hogy az egészséges ivóvíz a következő generációk számára is természetes és elérhető legyen.

 

1. A tanulmányi verseny kiírója

 

A Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (DPMV ZRt.) és a VASIVÍZ Vas megyei Víz- és Csatornamű Zártkörűen Működő Részvénytársaság (VASIVÍZ ZRt.).

 

2. A tanulmányi verseny céljai

 

A projekt lehetőséget biztosít arra, hogy tanulmányi verseny formájában hívja fel a figyelmet:

  • a klímaváltozás és a vízgazdálkodás kapcsolatára,
  • csapadékvíz hasznosítás a háztartásban,
  • szennyvízetikett,
  • háztartási lehetőségek a szennyvíz kibocsátás csökkentésére.

 

3. A tanulmányi verseny célcsoportjai

 

A Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a VASIVÍZ Vas megyei Víz- és Csatornamű Zártkörűen Működő Részvénytársaság szolgáltatási területén elhelyezkedő településeken (a települések mellékletben találhatók) laknak vagy az ezeken a településeken működő köznevelési, illetve szakképző intézményekben (általános iskolák, gimnáziumok, szakgimnáziumok, technikumok, szakképző iskolák) tanulói jogviszonnyal rendelkezők a következő korcsoportokban (iskolai tagozatokon tanulók):

  • az általános iskola alsó tagozatán tanulók,
  • az általános iskola felső tagozatán tanulók,
  • középfokú oktatási intézményekben (gimnáziumok, szakgimnáziumok, technikumok, szakképző iskolák) tanulók.

 

4. A tanulmányi verseny témakörei

 

A feladatok a következő témák elsajátítására irányulnak:

  • a Föld vízkészlete,
  • tudatos vízfogyasztás,
  • tudatos csatornahasználat,
  • víztakarékosság,
  • szennyvízetikett,
  • háztartási lehetőségek a szennyvíz kibocsátás csökkentésére.

 

5. A tanulmányi versenyen való részvétel módja

 

A verseny a következő módokon kerül kiírásra és megszervezésre:

 

a.Online módon, egy mobil applikáció segítségével

 

A mobil applikáció neve V-Go, mely letölthető IOS és Android operációs rendszerű telefonokra is a következő linkeken (kattintani a „ctrl” billentyű egyidejű használatával szükséges):

Az applikáció honlapról is elérhető, ezért olyan készülékről is használható, amelyik nem mobil eszköz. A honlap elérhetősége: v-go.hu „Web-applikáció”

A tanulmányi versenyre való jelentkezés módja:

Jelentkezni a V-GO mobil vagy webes (honlapos) applikáción keresztül történő regisztrációval lehet. Az applikáció leírása a felhívás mellékleteként érhető el. A regisztráció egyben a versenyre történő jelentkezést is jelenti. A jelentkezést (regisztrációt) követően a megadott e-mail címre visszaigazolás érkezik. Ezt követően jelenik meg az applikációban „Dél-Pesti-Vasi Vízőrzők 3.0” küldetés (továbbiakban Küldetés), amelyet a tanulmányi versenyen való részvételhez teljesíteni kell.

A megjelenő teszt (Küldetés) kitöltése és elküldése a tanulmányi verseny teljesítését jelenti, azaz a jelentkező részt vett a tanulmányi versenyen. Online módon egyénileg lehetséges részt venni a versenyben.

 

6. Határidők, a tanulmányi verseny időtartama

 

„Dél-Pesti-Vasi Vízőrzők 3.0” küldetés tesztje 2022. október 27 és 2022. november 6. között tölthető ki.

 

7. Szülői hozzájárulás

 

Fontos tudni: ha 16 év alatti diák regisztrál, akkor szükség van a szülő hozzájárulására ahhoz, hogy részt vegyen a versenyben.

A diákok a regisztráció során megadott e-mail címre automatikusan megkapják a szülői hozzájáruló nyilatkozatot. A szülő által kitöltött és aláírt dokumentumot fénykép formátumban

fel kell tölteni az applikáció megfelelő helyére, amelynek elérhetősége: v-go.hu „Profilom/beállítások/szülői nyilatkozat feltöltése”.  A 16 éven aluli diákok a szülői nyilatkozat megérkezéséig is részt vehetnek a versenyben/teljesíthetik a küldetést, azonban az elért eredményük csak akkor lesz értékelve és díjazva, ha a kitöltött, aláírt szülői nyilatkozat az APP-ba feltöltésre kerül, illetve – intézményi szervezés esetében – az iskolába leadásra kerül.

 

8. A tanulmányi versenyfelhívás dokumentumlistája

 

  • tanulmányi versenyfelhívás,
  • a V-GO applikáció letöltésének és használatának ismertetője,
  • pályázatra jogosult települések listája, ahonnan kezdeményezni lehet a tanulmányi versenyen való részvételt.

Az applikáció segítségével történő részvétel esetében a dokumentumokban található információkat együttesen kell figyelembe venni.

 

9. Az értékelés szempontjai

 

  • jó válaszok aránya,
  • a kitöltés időtartama.

 

 

10. Díjazás és eredményhirdetés

 

Az eredményhirdetésre a Felhívásra történő jelentkezés zárását követően kerül sor a versenyt meghirdető szervezetek honlapjain.

Korcsoportonként (iskolai tagozatonként) az az első 3 versenyző kap díjat, akik a legtöbb jó megoldást adják és leggyorsabban töltik ki a tesztet.

Díjazásban részesül továbbá az az első három intézmény, ahonnan  -  a tanulói létszámokat figyelembe véve -, a legtöbb versenyző vesz részt a tanulmányi versenyben.

 

11. További információk

 

További információk a vizorzok1.0@gmail.hu e– mail címen kérhetők. Kérjük, hogy a levél tárgyában tüntesse fel: „Dél-Pesti-Vasi Vízőrzők 3.0”.

 

12. A módosítás joga

 

A pályázat kiírója fenntartja a jogot arra, hogy a pályázati felhívás bármelyik pontja változhat oly módon, hogy az, a már verseny tesztet kitöltőket hátrányosan nem érintheti.

 

13. Háttéranyagok a felkészüléshez

 

A versenyre történő felkészülést a következő linkek segítik:

http://www.maviz.org/fogyasztoi_hir/vizipari_agazati_tanulmany

https://www.maviz.org/fogyasztoi_informaciok/a_szennyviztisztitas_technologiaja

https://www.maviz.org/fogyasztoi_informaciok/magyarorszag_viztarolo_medencei_tornyai

https://www.aprolepes.hu/zold-puska/zoeldtantargyak/viztakarekossag/301-vizlabnyom

https://www.vizmuvek.hu/hu/fovarosi-vizmuvek/tarsasagi-informaciok/a_vizrol/tudnivalok_kisiskolasoknak/miert_fontos_a_tiszta_ivoviz

https://www.maviz.org/fogyasztoi_informaciok/a_szennyviztisztitas_technologiaja

https://www.vasiviz.hu/hu/szolg%C3%A1ltat%C3%A1sok/v%C3%ADzell%C3%A1t%C3%A1s

https://www.vasiviz.hu/hu/szolg%C3%A1ltat%C3%A1sok/szennyv%C3%ADzelvezet%C3%A9s-%C3%A9s-tiszt%C3%ADt%C3%A1s

https://dpmv.hu/upload/files/kiskate_2016_03.pdf

https://dpmv.hu/upload/files/csatornahasznalati_illemtan.pdf

https://fna.hu/tema/161

Továbbá a www.nkp.hu oldalon elérhető okos tankönyvek (első sorban földrajz, biológia, természettudomány, illetve az alsó tagozat 3 – 4. osztályai számára készült környezetismeret tankönyvek).

 

14. A tanulmányi verseny szervezője

 

A versenyszervezést és a verseny lebonyolítását a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. végzi a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a VASIVÍZ Vas megyei Víz- és Csatornamű ZRt. megbízásából.

 

Sikeres részvételt kívánunk!

 

INDUL MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB ONLINE FENNTARTHATÓSÁGI DIÁKPROGRAMJA A V-GO, – CSATLAKOZZ TE IS!

 

VEDD FEL A KESZTYŰT A KÖRNYEZETSZENNYEZÉS, A VÍZPAZARLÁS ELLEN, ÉS VEGYÉL RÉSZT A TANULMÁNYI VERSENYBEN!

Csupán 8-10 percet kell eltöltened egy új Applikációban, vagy annak honlapos tükörpárján, és máris Te lehetsz az ország egyik legjobb klímavédelmi ügynöke.

A Virtuális Erőmű Program (VEP) szakemberei több más innovációval együtt elkészítettek egy új digitális oktatási platformot (V-GO), amely web-es (honlapos) és APPlikációs megoldással épít fenntartható közösségeket.

 

A V-GO applikáció használata

1. Hol található meg az applikáció (App)?

A V-GO applikáció letölthető IOS és Android operációsrendszerű telefonokra, de elérhető a v-go.hu honlapon is a következő linkeken: 

2. Regisztráció

Az applikációba egyszerűen, kétféleképpen lehet regisztrálni:

  1. Létrehozunk egy teljesen új profilt e-mail címünk és egy jelszó megadásával.
  2. A már meglévő Google vagy Facebook fiókunkon keresztül regisztrálunk.

 

Fontos tudni: ha 16 év alatti diák regisztrál, akkor szükség van a szülő hozzájárulására ahhoz, hogy részt vegyen a versenyben.

 

A diákok a regisztráció során megadott e-mail címre automatikusan megkapják a szülői hozzájáruló nyilatkozatot. A szülő által kitöltött és aláírt dokumentumot fénykép formátumban fel kell tölteni az applikáció megfelelő helyére, amelynek elérhetősége: v-go.hu „Profilom/beállítások/szülői nyilatkozat feltöltése”.  A 16 éven aluli diákok a szülői nyilatkozat megérkezéséig is részt vehetnek a versenyben/teljesíthetik a küldetést, azonban az elért eredményük csak akkor lesz értékelve és díjazva, ha a kitöltött, aláírt szülői nyilatkozat az APP-ba feltöltésre kerül. Amennyiben ez nem történik meg legkésőbb a verseny időszak végéig, akkor a regisztrációja és összes tevékenysége a rendszerből törlésre kerül.  

 

3. Az applikáció használata

A regisztrációt és a bejelentkezést követően a képernyőn négy küldetés jelenik meg: „Fenntartható közösségek-VEP”, „Klímabajnok” és „Vízőrzők”, mellett, piros zászlóval jelezve „Dél-Pesti-Vasi Vízőrzők 3.0”. A piros zászlóval jelzet küldetéssel lehet részt venni a tanulmányi versenyen.

A „Dél-Pesti-Vasi Vízőrzők 3.0” küldetésre kattintva először egy rövid ismeretterjesztő videó jelenik meg, amelynek megtekintését követően válnak elérhetővé a küldetés/teszt kérdései. Egy küldetés 10 kérdésből áll, a kérdésekre egy helyes válasz adható. Mindegyik küldetés egyszer teljesíthető. Az eredmény az APP-ban a „Profilom/beállítások” menü pontban megtalálható.

 

A Mi6 ügynökség vészhívása megérkezett: veszélyben a bolygó!
Diego007 az ügynök egér újra meg kell, hogy mentse az egész teremtett világot - ezzel a jövő generációit.
Harca során: a fiatalok segítségével megkeresi az anyag- és energia-megtakarításokat - ezzel megelőzve a hulladékok képződését, az energia és az ivóvíz pazarlást.

 

4. Megosztás

Diego007 sikere csak eltökélt támogatónők és elszánt ügynökök segítségével lehetséges - hiszen barátok és segítség nélkül minden hős elbukna. Ezért erős fenntarthatósági közösség – a Mi6 fenntarthatósági ügynöki hálózat szervezését is támogatja az APP.

5. Támogató funkciók

  • Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK): Az APP megfelelő menü pontjára kattintva jelennek meg a gyakran ismételt kérdések.
  • Helpdesk: Chatbot alkalmazással itt lehet feltenni a V-GO alkalmazásával, használatával kapcsolatos kérdéseket.
  • Mentortanár: Chatbot segítségével módszertannal kapcsolatos kérdéseket lehet itt feltenni.

              

 

                  https://www.v-go.hu/

                  http://www.mi6.hu/hirek/v-go-app

                  https://www.facebook.com/vgoapp/

                  e-mai: v-go@mi6.hu

 

A V-GO applikáció támogatói