Ugrás a fő tartalomra

Tájékoztatás - Vecsés

2024-02-05 09:45


A 2024. január 30. napján bejelentésben érkezett Vecsés II. vízbázis közelében feltételezett szennyezés vizsgálatáról.

2024. január 30-án megkeresés érkezett a MOL Nyrt-től, melyben lakossági bejelentés alapján tájékoztatták Társaságunk, hogy a Vecsés, Kakucsi út végén folyamatban lévő tevékenységük közelében két kisebb vizes élőhelyen (két kis tóban) pirosas, lilás szennyeződés figyelhető meg. A megkeresésünkön túl, a MOL Nyrt. kollégái vízmintavételezést végeztek, mely eredményét másnap lejuttatták Társaságunk részére.

Munkatársaink helyszíni bejártást tartottak a területen, mely során szemrevételezéssel megállapítást nyert, hogy a "szennyezésnek" vélt színes csóva nem elegyedik, azaz vélhetően nem kémiai szennyezéssel állunk szemben.
Továbbá nem a vízfelszínen úszik, azaz nem olajszármazékról lehet szó. A helyszín környezetében nem találtunk szándékos szennyezés bevezetésére utaló jelet és a MOL Nyrt. vizsgálata is kizárta, hogy a tapasztaltak összefüggésben lennének a tevékenységükkel.

A látottak alapján valamilyen természetes jelenségre gyanakodtunk, ezért megkerestük prof. Dr. Grigorszky István alga szakértőt, akit tájékoztattunk a kialakult helyzetről és segítségét kértük az eset megoldásában.

2024. január 31-én a professzor úr javaslata alapján az általunk megbízott akkreditált laboratóriummal mintavételezés történt a két vizes élőhelyről, a Gyáli I. főcsatornából és a vízfolyás túloldalán található Vecsés II. vízbázis monitoring kútjából.

A két vizes élőhelyen vett minták igazolták az ostoros kénbaktériumok (Cromatium sp.) felszaporodását. Ezek az élőlények 0 és 6 oC közötti hőmérsékleten is szaporodnak, az üledékben jelen lévő ként használják energiaforrásként. A természetes vizekben általánosan jelen vannak. Az általuk okozott jelenség egy természetes folyamat, úgynevezett "vízvirágzás".

Ezzel együtt megállapítást nyert, hogy a jelenség semmilyen veszélyt nem jelent a helyszín közelében található Vecsés II. vízbázisra, így Vecsés város ivóvízellátására.