Ugrás a fő tartalomra

Gerinchálózat mosatás - Gyál

2022-04-11 12:11

 

Gyál Város vízvezeték gerinchálózatának mosatása


A DPMV Zrt. és Gyál Város Önkormányzata közösen a 2022. évben tervezi a települési vízhálózat tisztítását ún. „hydrogéles eljárással”.

A munkálatokat 2022. április első hetében kezdik meg az alvállalkozók szorosan együttműködve a Vízműves műszaki munkatársakkal. Első alkalommal próbamosatást végzünk 2022. április 14-én (csütörtök) 10:00-16:00 között Gyál, Némediszőlő városrészének vízhálózatán. Ennek tapasztalatai alapján kerül majd folytatásra a tisztítási munka a település további részein előzetes értesítést követően.

A technológiáról részletesebb tájékoztatás (leírás, videó) elérhető az alábbi linken át: http://hydro-gel.hu/hydrogel-reszletek/

A mechanikus tisztítás során a kiszakaszolt vezetékekbe „hydrogél vonatot” juttatnak, amit víznyomás segítségével visznek keresztül a csöveken. A technológia alkalmazásával a csőfalakon lerakodott részecskék teljes mértékben eltávolíthatók. A hydrogél vonat három szakaszból épül fel, így egyetlen munkafolyamat során képes mechanikai tisztításra, a szennyeződések beoldására és fertőtlenítésre is.

A mosatások során kisebb-nagyobb szakaszok (utcai szakaszok) kerülnek kizárásra, ezért a munkálatok időtartama alatt kizárólag az érintett területen (településrészen) fog szünetelni a közműves ivóvízellátás. A munkálatok végeztével előfordulhat, hogy a csőfalról letisztított anyag minimális része más ágakba is eljut, továbbá az időszakosan megváltozott folyási irány, ill. nyomásingadozás ideiglenesen szintén esztétikai elváltozást okozhat más településrészeken a szolgáltatott ivóvízben.

A munkálatok idejére a felhasználási helyeken a vízmérő aknákban a főelzáró csapot el kell zárni annak érdekében, hogy a gél ne juthasson a belső hálózatba. A „hydrogél” összetevői az egészségre nem ártalmasak, ellenben a belső rendszerbe kerülve a csőfalról származó anyagokkal együttesen okozhat meghibásodásokat.

A háztartási eszközök (mosógép, vízmelegítő, stb.) védelme érdekében célszerű ezeket külön kizárni a vízellátásból a munkálatok idejére, és a visszanyitást az egyéb vízvételi helyeken (kerti csap, kézmosó, mosogató, WC) elkezdeni és kipróbálni. A nagyobb szemcseméretek miatt érdemes a csaptelepekről eltávolítani a perlátorokat a kiengedés előtt. Amennyiben a vízminőség megfelelő csak azt követően érdemes a háztartási eszközök visszakapcsolása a vízellátásba.

Minden egyes szakasz mosása után haladéktalanul megkezdjük a hálózat tűzcsapokon keresztül történő átöblítését. Ezzel a módszerrel azonban a bekötővezetékekben és a házi vízhálózatban megjelenő elszíneződést okozó anyagokat nem lehet eltávolítani az, kizárólag a felhasználó által történő vízfolyatással távolítható el.
Amennyiben egy-két perc után nem tapasztalható változás kérjük a vízfolyatás szüneteltetését, ez esetben ugyanis még a törzshálózat sem tudott letisztulni.

Amennyiben hosszabb időtartam után sem tapasztalható javulás kérjük, jelezzék azt a diszpécser szolgálatunknál a +36 29/340-010 vagy a +36 70/682-7546 telefonszámon.

Megértésüket és türelmüket előre is köszönjük!